Ghid pentru redactarea lucrării de licență

A.    STRUCTURA LUCRĂRII DE LICENȚĂ

Lucrarea de licență este structurată pe capitole şi include următoarele elemente obligatorii:

a) Coperta – va conţine următoarele informaţii:

  • universitatea;
  • facultatea;
  • programul de studii;
  • nivelul de susținere al lucrării (lucrarea de licență);
  • numele și gradul didactic al coordonatorului științific;
  • numele absolventului;
  • anul realizării lucrării

b) Pagina de titlu – este pagina care va conţine următoarele informaţii:

  • numele universităţii;
  • facultatea;
  • programul de studii;
  • titlul lucrării de licență;
  • numele şi gradul didactic al coordonatorului ştiinţific;
  • numele absolventului;
  • anul realizării

c) Cuprins – va conţine denumirea şi numerotarea capitolelor, a subcapitolelor şi subpunctelor, bibliografia şi anexele cu menţionarea paginaţiei corespunzătoare din text;

d) Conţinutul lucrării – lucrarea de licență trebuie să aibă o organizare logică, în capitole, a căror succesiune este următoarea:

Lucrarea va cuprinde un argument/cuvânt înainte/ introducere – 1-5 pagini – care va conține: importanța teoretică și aplicativă a temei tratate, motivarea alegerii temei, sinteză a bibliografiei consultate, ipoteza, structura lucrării și descrierea succintă – 1-2 paragrafe pentru fiecare capitol, publicul țintă.

Capitolele – lucrarea de licență va conţine minim 3 - 4 capitole/secțiuni numerotate crescător, fiecare putând să aibă, în partea finală unul sau două paragrafe de concluzii, care să sintetizeze informaţiile şi/sau rezultatele prezentate în cadrul acelui capitol.

Capitolul 1/Secțiunea 1 – Această parte a lucrării va avea un caracter mai pronunțat teoretic, în care se va evidenția stadiul actual al cercetării temei, fiind sintetizate informaţiile şi ideile cercetătorilor/criticilor asupra temei lucrării, validitatea argumentelor acestora, sau punctele lor slabe. Această parte a licenței va constitui fundamentul teoretic pe care se sprijină obiectivele cercetării, modul în care acestea sunt argumentate. Recomandăm ca secțiunea să nu fie concepută ca o simplă listă a materialelor bibliografice studiate, ci trebuie să fie astfel organizată pentru a identifica zone controversate, insuficient studiate, perspective noi de abordare a temei. Această parte a lucrării trebuie să evidențieze abilitatea de asimilare a cunoștințelor teoretice circumscrise temei, capacitatea de sinteză a informațiilor relevante pentru temă și spiritul critic al autorului în selectarea și organizarea informațiilor și în realizarea de conexiuni/comparații între punctele de vedere ale predecesorilor sau între informațiile puse la dispoziție de sursele bibliografice. 

Capitolele  2, 3, 4 vor avea un caracter practic, analitic, în care tema aleasă, lingvistică, literară sau metodico-didactică, trebuie analizată în detaliu, utilizând metode investigative adecvate fiecărui domeniu, o bibliografie critică atent filtrată și consemnată astfel încât să se respecte rigorile științifice și  de integritate etică academică ale elaborării lucrării. 

Concluziile lucrării – în această parte a lucrării de licență, se regăsesc cele mai importante concluzii din lucrare, opinia personală privind rezultatele obţinute în cercetare, precum şi potenţiale direcţii viitoare de cercetare legate de tema abordată. Concluziile lucrării nu se numerotează.

e) Anexe (dacă este cazul) – acestea apar într-o secţiune separată, care nu se numerotează. Fiecare anexă se va menţiona cel puţin o dată în textul lucrării. Anexele se numerotează crescător (Anexa 1, Anexa 2, etc).

f) Bibliografie – acesta este ultima parte a lucrării şi va conţine lista tuturor surselor de informaţie utilizate de către absolvent pentru redactarea lucrării de licență.  Bibliografia nu se numerotează și se dă în ordine alfabetică.

g) În cazul studenților cu dizabilități de vedere, lucrarea de licență se va redacta cu ajutor, conform Hotărârii Consiliului de Administrație al Universității Petrol – Gaze din Ploiești din data de 02.11.2022. Lucrarea, indiferent de tema aleasă, se va încadra în limita a 40 de pagini.

B.    REGULI DE REDACTARE A LUCRĂRII DE LICENȚĂ

Lucrarea se va redacta pe coli de format A4, numărul de pagini fiind între 50 (pentru temă lingvistică sau metodico-didactică) și 70 (pentru temă de literatură, cu   următoarele elemente:

a) Marginile paginii – se vor utiliza următoarele valori:
− margine stânga: 3 cm;
− margine dreapta: 2,5 cm;
− margine sus: 2,5 cm;
− margine jos: 2,5 cm.

b) Spaţiere între rânduri - textul va respecta o spaţiere între rânduri de 1,5 linii.

c) Alinierea textului în cadrul paragrafelor - textul din cadrul paragrafelor normale va fi aliniat între marginile din stânga şi dreapta (justified/centrat). Primul rând al fiecărui paragraf va avea o indentare de 1,27 cm (aceeași în întreaga lucrare). Excepţie fac titlurile capitolelor, care pot fi aliniate centrat, precum şi etichetele tabelelor şi figurilor.

d) Font – fontul utilizat pentru redactare va fi Times New Roman, cu dimensiunea de 12 puncte, utilizând diacriticele specifice limbii în care este redactată lucrarea (ă, ş, ţ, î, â - pentru limba română). Pentru titlul capitolelor se va utiliza fontul TNR, 14, bold, iar pentru titlul subcapitolelor, TNR, 12, bold.

e) Trimiterile la referințele bibliografice se dau în stilul APA, astfel (autor, an, p.). Dacă paragraful începe cu: Călinescu afirmă în Istoria literaturii că: citat…în paranteză se dă doar (an, pagină). Aceeași trimitere se folosește și pentru parafrazare (reproducerea ideilor unui autor cu cuvintele candidatului)!!!!
Notele de subsol se vor scrie cu TNR, 10, la 1 rând, justified/centrat. Ele pot fi folosite pentru explicații suplimentare care nu se pot reda în textul propriu-zis. 
Notă: Se poate folosi drept sursă primară (texte/înregistrări care vor fi analizate) orice conținut disponibil online. Se pot folosi drept surse secundare (texte critice/teoretice/științifice) doar materialele publicate de edituri sau de reviste de cultură/ reviste de specialitate/reviste științifice recunoscute de forurile  naționale/internaționale (exclus bloguri sau surse fără caracter științific).

g) Citatele – Citatele care nu depășesc 4 rânduri se pot scrie în interiorul textului cu ghilimele. Pentru lucrările în limba română, citatele vor fi avea forma: „citat” (ghilimele stânga jos, dreapta sus), iar citatele în citat vor fi redate după cum urmează:
„«citat» în citat” (ghilimele franțuzești). Pentru lucrările în limba engleză, citatele vor fi redate după modelul: “citat” (ghilimele stânga sus, dreapta sus). Iar citatele în citat vor fi notate : “citat în citat” (font italic).
-    Dacă un citat depăștește 4 rânduri, el se va scrie izolat de restul textului, cu TNR 11, normal, la 1 rând, fără alineat, un spaţiu înainte şi un spaţiu după, la distanţă de aproximativ 1,27 (un TAB) stânga – dreapta de margine. La citatele scrise izolat nu se mai pun ghilimele. Se pot folosi doar ghilimele în interiorul citatului.
Exemplu:

Czeslaw Milosz dezvăluie drama scriitorului care trebuie să supraveţuiască în comunism. Dacă refuză să cânte „Partidul” şi „bucuria muncii”, el se află în situaţia de a nu mai putea scrie, nu doar pentru că nu ar mai fi publicat din cauza cenzurii, ci şi pentru că nu mai întruneşte el însuşi disponibilitatea sufletească pentru a crea:

Impulsul autorului pentru a le scrie are izvoarele tulburi: lipsesc condiţiile obiective pentru apariţia unor versuri similare. De aceea în adâncul său intelectualul despre care vorbim nu crede în scrisul pentru sertar. Supunându-se cenzurii şi comisiilor editoriale, înjură şi e disperat. Concomitent însă se naşte în el neîncrederea profundă în valoarea literaturii care nu dispune de „bun de tipar”. (vezi trimiteri supra)

Mulţi dintre scriitori ajung să creadă că e posibil ca doctrina comunistă să aibă dreptate, că scriitorii de valoare trebuie să devină voci ale epocii lor. Ei se tem din ce în ce mai mult pentru opera lor, iar importanţa pe care o acordă criticii este un factor inhibator. Eseistul polonez redă mărturisirea unui scriitor pe care încorsetările ideologice îl pot împiedca să creeze: „Nu pot să scriu cum aş dori [...] Mă aflu la mijlocul frazei şi deja supun această frază «criticii marxiste» şi-mi imaginez ce-o să spună teoreticianul X şi Y, şi închei fraza altfel decât urma s-o închei”. (vezi trimiteri supra)

Fragmentele de poezii se vor scrie în interiorul textului cu semnul grafic /, iar dacă se alege să se reproducă mai multe versuri sau strofe, acestea se vor scrie cu TNR 11, la 1 rând, un spaţiu înainte şi un spaţiu după. Textul astfel reprodus va fi alineat stânga, dar la o distanţă de marginea din stânga a foii aproximativ egală cu distanţa din dreapta.

Exemplu:

Deşi se trage din stirpe aleasă şi pare să fie unul dintre acele personaje aristocrate de viţă veche, el este singurul care intră în reverberaţie cu mulţimea, cu cei simpli prin comportamentul şi atitudine sa:

El de măriri deşerte, de faimă, nu visează,

Domnia n-o râvneşte, de curte stă străin.

Ca dânsul nimeni altul bun nu e, nici blajin,

Pe toţi îi miluieşte, cunună, creştinează.

 

Dar armele iubeşte şi caii, des vânează,

Şi-mbelşugata-i viaţă îşi toarce firul lin,

Mărinimos şi darnic, cu cugetul senin,

El tot mereu petrece şi bea şi ospătează. (vezi trimiteri supra)

În mod necesar moartea nu-i va fi  violentă, ci va consona cu întreaga-i sa existenţă. De fapt, moartea înţeleptului nu este prezentată, singura imagine fiind cea a defunctului.

h) Numerotarea paginilor - numerotarea paginilor se face începând cu pagina de titlu, până la ultima pagină a lucrării, dar numărul paginii apare doar începând cu Introducerea. Numărul de pagină se inserează în subsolul paginii, centrat.

i) Tabele – tabelele se numerotează cu 2 cifre, prima reprezentând numărul capitolului, iar cea de a doua reprezentând numărul tabelului din capitolul respectiv.

Fiecare tabel are număr şi titlu, care se menţionează deasupra tabelului, aliniat la marginea din dreapta. Dacă este cazul, sursa datelor se precizează sub tabel, aliniat între marginile din stânga şi dreapta (justified), indicând în mod obligatoriu numele autorului, an, p.) sau adresa de web completă.

j) Figuri - figurile (aici sunt incluse imagini, grafice, capturi de ecran) se numerotează cu 2 cifre, prima reprezentând numărul capitolului, iar cea de a doua fiind numărul figurii din capitolul respectiv; fiecare figură are număr şi titlu, care se menţionează sub figură, centrat; dacă este cazul, sursa figurii se indică pe rândul imediat următor, (justified), indicând numele autorului, an, p. sau adresa de web completă.

k) BIBLIOGRAFIA
Titlul se va scrie cu TNR 14 bold, majuscule și nu se numerotează. Bibliografia se dă în ordine alfabetică şi va fi împărţită în secțiuni:
A. Surse primare (opere, antologii, culegeri de texte)
B. Surse secundare (studii critice, articole, dicționare, compendii),
C. Webografie (scrise cu TNR 12 bold).

Cărțile:

Articol din Revistă:
 

Capitol în carte:
 

Articole/materiale de pe Internet: