Programele de studii

Departamentul de Filologie coordonează:

  • două specializări filologice de licență
    • Limbă și Literatură română – Limbă și Literatură engleză, 
    • Limbă și Literatură engleză – Limbă și Literatură franceză,
  • două specializări de masterat
    • Studii culturale românești în context european
    • Concepte și strategii de comunicare interculturală

În cadrul ciclului de licență, studenții parcurg discipline fundamentale și de specialitate, obligatorii și opționale care fac parte din domeniul limbilor și literaturilor, al lingvisticii, al studiilor literare și culturale, domeniul etnologiei și al folclorului, al literaturii comparate al teoriei literaturii, al stilisticii și al esteticii.  Cele două programe de licență au o durată de trei ani, conform Procesului Bologna. Acesta utilizează Sistemul European de Credite Transferabile (ECTS) prin care se recunosc diplomele în spațiul european și se încheie cu un examen de finalizare a studiilor, constând în evaluarea cunoștințelor fundamentale și de specialitate și din susținerea proiectului de diplomă.   

Programele de master, cu o durată de doi ani, continuă în mod firesc cele două programe de licență, fiind destinate absolvenților secțiilor filologice din Facultatea de Litere și Științe din cadrul Universității Petrol-Gaze din Ploiești, dar și celor din alte centre universitare din țară. În  cadrul specializării Concepte și strategii de comunicare interculturală, masteranzii învață să rezolve probleme de comunicare în contexte de studiu transdisciplinar, să identifice și să investigheze aspecte de comunicare interculturală și multiculturală relevante pentru extinderea bazei de cunoştinţe lingvistice şi de teorie literară, să înțeleagă diferite sisteme de reprezentare și convenții culturale. Masteratul intitulat Studii culturale românești în context european propune o analiză a impactului europenizării asupra limbii române, înțelegerea fenomenelor culturale din spațiul românesc și coroborarea lor cu cele din spațiul european, cultivând pe lângă orientarea în spațiul cultural european și aprecierea diversităţii şi multiculturalităţii.

Absolvenții celor două cicluri academice, de licență și de master, sunt instruiți la specializările filologice din cadrul Facultăţii de Litere pentru a fi angajați pe piața  muncii în următoarele domenii de activitate: 

  • educație (învățământ de toate gradele);
  • mass media (redactori, atașați de presă, referenți de specialitate);
  • edituri și redacții (editori, recenzori, referenți, traducători etc.);
  • institute de cercetare (filologi, lingviști, critici literari);
  • instituții culturale (referenți de specialitate). 

Competențele dezvoltate pe parcursul școlarității sunt în concordanță cu nevoile identificate pe piața muncii și cu Registrul Național al Calificărilor.