Scurt istoric
Departamentul de Filologie a luat ființă în anul 2011, prin fuzionarea celor două catedre deja existente din anul 1992, Catedra de Filologie și cea de Limbi si Literaturi Străine. Această fuziune a fost rezultatul firesc al unei colaborari susținute între membrii celor două catedre, cadre didactice dedicate a căror activitate instructivă-educativă și de cercetare a avut drept scop permanent pregătirea noilor generații de specialiști prin programe de licență și masterat.
Despre departament
Pe lângă programele coordonate, și anume: două programe de licență (Limba și literatura română – Limba și literatura engleză / RE și Limba și literatura engleză – Limba și literatura franceză / EF) și două de masterat (Studii culturale românești în context european / SCRCE și Concepte și strategii de comunicare interculturală / CSCI), departamentul are un specific complex, membrii acestuia desfășurând activitate didactică în cadrul tuturor facultăților din universitate, la învățământul de zi și la distanță. De asemenea, o parte dintre membrii departamentului susțin ore de curs și seminar de limbă și literatură română în cadrul Anului Pregătitor, structură educațională adresată studenților străini care vor să-și continue studiile universitare în țara noastră. Studenții străini care aleg să își continue studiile în Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și se înmatriculează la Anul Pregătitor fac parte dintr-o paletă geografică și culturală extrem de variată, ei provenind din : Angola, Azerbaidjan, Ciad, Cuba, Congo, Haiti, Libia, Liban, Maroc, RPD Coreea, Siria, Turkmenistan, Vietnam etc.
Obiectivul general al programelor de studii din cadrul departamentului constă în crearea unui mediu stimulativ de învățare și de cercetare științifică, menit să le ofere studenților posibilitatea însușirii temeinice a cunoștințelor fundamentale din domeniile studiate și a formării de competențe necesare viitorilor specialiști.
Misiunea departamentului este în concordanță cu cerințele epocii globalizării în care comunicarea și diversitatea culturală și lingvistică devin coordonate esențiale. Membrii departamentului sunt în permanență implicați în atragerea studenților în activități didactice, de cercetare și extra-curriculare menite să le faciliteze înțelegerea fenomenelor complexe ale lumii contemporane dar și accesul pe piața muncii în contextul competiției din domeniile abordate.
Un obiectiv asumat de membrii departamentului este creșterea performanțelor științifice și de creativitate pe plan național și internațional prin publicarea de lucrări științifice în reviste și cărți de specialitate, precum și prin participarea cu lucrări la manifestări științifice din țară și străinătate. Începând din anul 2008 departamentul organizează conferințe științifice internaționale bienale, în colaborare cu numeroase universități din țară și străinătate, contribuind astfel la promovarea imaginii universității în mediul academic național și internațional.
Direcțiile de cercetare științifică ale departamentului sunt:
- identitate și comunicare interculturală
- literatură și teoria criticii
- lingvistică aplicată
- etnologie și folclor
- studii de literatură comparată
- studii culturale
- metodică și didactică
Aceste direcții de cercetare au suscitat interesul studenților și au facilitat organizarea unor conferințe studențești cu ecou deosebit în mediul academic (Confluențe etnologice, estetice, literare și lingvistice, ajunsă la a VI-a ediție).
Membrii departamentului au fost și sunt în continuare implicați în numeroase mobilități Erasmus, burse internaționale și lectorate de limba română, activități prin intermediul cărora limba și literatura română este promovată în străinătate, atât profesorii, cât și studenții beneficiind de schimburi de experiență și de bune practici.
Două cadre didactice au fost selectate de către Institutul Limbii Române din București pentru a asigura lectoratele de limba română din străinătate. Lect. univ. dr. Ioana Jieanu activează în cadrul Filozofska Fakulteta din Ljubliana, Slovenia, iar lect. univ. dr. Loredana Ilie la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznan, Polonia.
Magiștri
Studenții specializărilor filologice s-au bucurat de expertiza unor cadre didactice și cercetători de marcă:
- Prof. univ. dr. Gabriela Duda, întemeietor al specializărilor filologice din cadrul Universității Petrol-Gaze din Ploiești și filolog renumit prin studii ca : Dicționar de locuțiuni ale limbii române, Analiza textului literar, Clișeul verbal și discursul public, Introducere în teoria literaturii, Literatura românească de avangardă etc .;
- Prof. univ. dr. Domnița Tomescu, lingvist cu renume internațional, care a participat la Proiectul internațional Patronimica Romanica și care, printre altele, a obținut Premiul Academiei Române, Bogdan Petriceicu Hasdeu, pentru Dicţionarul toponimic al României. Oltenia, volume I (A-B), Premiul Timotei Cipariu pentru Gramatica numelor proprii în limba românăși Prix “Honoré Chavée” de l’Académie des Inscriptions et Belles-Lettres de l’Institut de France pentru Proiectul internațional PatRom și pentru Dictionnaire historique de l’anthroponymie romane ;
- Prof. univ. dr. Nicoleta Coatu, etnolog și folclorist reputat, ale cărei preocupări sunt concretizate în studii ca : Structuri magice tradiționale, Metaforă și discurs folcloric, Retorica poeziei rituale funebre românești, Intertextualitate la nivelul textului oral – folcloric etc.
- Conf. univ. dr. Steluța Coculescu, Director al Alianței Franceze din Ploiești, specialist cu activitate de cercetare bogată în domeniul lingvisticii aplicate, autor de manuale școlare de limba franceză. Instituția coordonată de către doamna Steluța Coculescu are multiple colaborări cu Departamentul de Filologie, ceea ce oferă studenților oportunitatea de a intra în contact direct cu vorbitori nativi de limba franceză, voluntari ai Alianței Franceze din Ploiești.
- Prof. univ. dr. habil. Arleen Nerissa Ionescu, Decan al Facultății de Litere și Științe până în 2018 și titular al Departamentului de Filologie până în 2020, a obținut prin concurs un contract la Shanghai Jiao Tong University, China, unde este conducător de doctorat. În plus, prof. univ. dr. habil. Arleen Nerissa Ionescu s-a remarcat printr-o activitate publicistică deosebită elaborând studii de impact internațional dintre care menționăm: The Memorial Ethics of Libeskind’s Berlin Jewish, Romanian Joyce: From Hostility to Hospitality, ‘Blanchot in Infinite Conversation(s) with Beckett’, coeditor la Arts of Healing: Cultural Narratives of Trauma etc.
- Criticul literar, prof. univ. dr. Ion Bălu, personalitate cu o prolifică activitate publicistică și didactică, care a oferit un model demn de urmat pentru numeroase generații de absolvenți : Opera lui G. Călinescu între anii 1919 și 1931, monografii dedicate lui Lucian Blaga, Nicolae Labiș, Marin Preda, Cezar Petrecu, Mircea Eliade, Ioan Alexandru etc.
- Prof.univ.dr. Magdalena Vulpe, dialectolog de renume cu contribuții importante în domeniu : Dialectologie românească - Varia, Subordonarea în frază în dacoromâna vorbită : studiu, Ghidul cercetătorului umanist : introducere în cercetarea și redactarea științifică ;
- Prof. univ. dr. Eugen Simion, fost Președinte al Academiei Române, se numără printre personalitățile marcante, căruia Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești i-a acordat titlul de doctor honoris causa ca omagiu adus întregii sale activități de critic și istoric literar.